Dit is een tweede extra nieuwsbrief in verband met de persconferentie van het kabinet
Sinds de persconferentie van premier Mark Rutte is er in de complementaire zorg heel veel onduidelijkheid ontstaan. We zijn als NWP letterlijk bestookt met mailtjes, telefoontjes en whatsapp berichten met de vraag om meer duidelijkheid te geven. Wat niet geholpen heeft is dat er door andere organisaties standpunten werden betrokken die haaks staan op het standpunt van de NWP. Sommige organisatie claimen dat zij hun informatie over de telefoon hebben gekregen van een medewerker. Wat ons betreft een gevaarlijke conclusie omdat een telefoongesprek moeilijk tot niet juridisch te bewijzen is. Wij vinden de materie en jullie belangen té belangrijk om te varen op dit soort informatie.
Ook zijn een aantal organisaties tot het standpunt gekomen dat wij geen contactberoep hebben en dat dus de praktijk open mag blijven. Dit is een onjuistheid. In de Staatcourant van 19 november 2020 waarin de wijzingen van De Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 zijn gepubliceerd staat het volgende in de toelichting: Artikel 2a.3 Mondkapjesplicht contactberoepenEen contactberoep is een beroep waar de aard van het beroep het niet mogelijk maakt om de veiligeafstandsnorm, bedoeld in artikel 58f, tweede lid, Wpg in acht te nemen tot de klant of patiënt. Hierdoor kan het virus gemakkelijker worden overgedragen. Daarom geldt voor deze beroepsgroepen de verplichting tot het dragen van een mondkapje. Deze verplichting geldt voor zowel de beoefenaar van het contactberoep als de klant. Onder andere kappers, rijlesinstructeurs en nagelstylisten en hun klanten zijn als gevolg van deze bepaling verplicht een mondkapje te dragen zolang het contact duurt.
Het kan voorkomen dat contactberoepen worden beoefend in de publieke binnenruimte. In die gevallen is zowel de persoon die het contactberoep uitoefent als de klant of patiënt ook ná het contact verplicht een mondkapje te dragen op grond van artikel 2a.1 van deze regeling. Hoewel zorgverleners een contactberoep uitoefenen, zijn zij op grond van deze regeling vrijgesteld een mondkapje te dragen in zorglocaties (artikel 2a.7)11. In zorglocaties kunnen wel regels omtrent mondkapjes gelden op grond van de regels die de zorgaanbieder voorschrijft in de zorglocatie. De mondkapjesplicht voor contactberoepen en hun klanten en patiënten geldt niet in woningen (artikel 58j, eerste lid, onder a, Wpg)
Betekent dus dat wij wél degelijk een contactberoep hebben.We begrijpen dat er onbegrip is over de onduidelijkheid die ontstaan is door alle tegenstrijdige berichtgevingen. We hebben als bestuur samen met het KAB een jurist geraadpleegd en die is tot de conclusie gekomen dat:
“De overheid hinkt op twee gedachten en dat blijkt ook nu weer uit de coronamaatregelen. De complementaire geneeskunde wordt geacht te vallen onder de z.g. contactberoepen waarvoor de uitzondering van medische beroepen als fysiotherapie en tandheelkunde niet geldt.Dat betekent dat de praktijken in de aanvullende geneeskunde gesloten moeten blijven gedurende de maatregel.Dit heeft uiteraard gevolgen voor patiënten die dus zullen moeten afzien van hun behandeling en natuurlijk voor de therapeuten die hun praktijk staken en inkomsten zien wegvallen.”
Inmiddels heeft de Rijksoverheid duidelijkheid gegeven over de complementaire zorg. Op de website van de overheid staat het volgende:
“Niet-medische contactberoepen geslotenUitoefening van alle niet-medische contactberoepen is niet toegestaan. Het gaat om bijvoorbeeld:rij-instructeurs;masseurs;medewerkers in uiterlijke verzorging (zoals de kapper, schoonheidsspecialist of pedicure);medewerkers in alternatieve geneeswijzen (zoals een acupuncturist of homeopaat);sekswerkers. Een pedicure mag bijvoorbeeld wel een medisch noodzakelijke behandeling uitvoeren.”
Ook de beide koepels, de RBCZ en de KAB zijn tot het standpunt gekomen dat de praktijken gesloten moeten worden. Derhalve zien wij ons bevestigt in ons eerdere advies aan jullie. De praktijken zullen dus dicht moeten tenzij je op deze lijst staat als hulpverlener.
We begrijpen dat dit wellicht niet hetgeen is waarop je hoopte. Wij zullen als NWP-bestuur de komende dagen onze invloed proberen aan te wenden richting de overheid om alsnog een openstelling te krijgen voor onze leden.
|