Openingsprotocol
De NWP komt deze week met een eigen openingsprotocol die voldoet aan de voorwaarden zoals de overheid deze stelt. We hebben het protocol opgedeeld in gemakkelijk te volgen kaarten die tal van onderwerpen behandelen. Deze kaarten kan je plastificeren en gebruiken in je praktijk. We vragen je om deze kaarten goed door te lezen en te gebruiken zodat als je praktijk weer open kan je goed voorbereid bent.
Nieuw maatregelen ter ondersteuning bedrijven
De Rijksoverheid heeft op 24 april een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd die bedrijven kunnen helpen deze coronacrisis door te komen. De NWP zet er een aantal op een rijtje die mogelijkerwijs interessant voor je kunnen zijn.
Versoepeling urencriterium
Om te voorkomen dat ondernemers het recht op de verschillende soorten ondernemersaftrek verliezen zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 van uitgaan dat ondernemers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed. Voor ondernemers die sterk seizoensafhankelijk werken, zoals in de horeca of festivalbranche, wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen. Gemiddeld gaat dit om een voordeel van 1.800 euro. Circa 40.000 ondernemers hebben profijt van deze maatregel, meldt het kabinet.
D66-Kamerlid Van Weyenberg had hierover vragen gesteld aan minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief of ze vanwege de coronacrisis bereid waren om bij twijfel soepelheid te betrachten over de aannemelijkheid van het behalen van het urencriterium voor de zelfstandigen- en startersaftrek.
Voor veel therapeuten is dit goed nieuws. De NWP is de afgelopen tijd door diverse leden benaderd die als verpleegkundigen hebben gewerkt en in verband met de crisis tijdelijk weer hun oude vak willen oppakken maar bezorgd waren over hun zelfstandigenaftrek.
Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting
Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk geld bij de bedrijven blijft, wordt het mogelijk om verliezen die bedrijven die belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting dit jaar verwachten te lijden, alvast in aanmerking nemen bij het bepalen van de winst van 2019. Normaal kan dit ‘verrekenen’ pas plaatsvinden bij het doen van de aangifte vennootschapsbelasting 2020, wat niet eerder dan begin 2021 of later zal zijn.
Het kabinet vindt het onwenselijk als bedrijven zo lang moeten wachten op die mogelijkheid. Daarom zal het kabinet het voor deze bedrijven mogelijk maken om voor de vennootschapsbelasting het verwachte verlies voor het jaar 2020 door de coronacrisis als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019.
Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen
Kredietverstrekkers zoals banken willen klanten de mogelijkheid bieden een betaalpauze van rente en aflossing aan te gaan voor maximaal zes maanden, als zij tijdens de coronacrisis tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Voor hypotheken waarvoor een fiscale aflossingsverplichting geldt, moet dit volgens de huidige fiscale regels bij een pauze in 2020, uiterlijk in 2021 worden terugbetaald.
Een nieuw beleidsbesluit regelt twee zaken: ten eerste hoeft de aflossingsachterstand niet uiterlijk 31 december 2021 te worden betaald, maar kan deze (direct) worden uitgesmeerd over de resterende looptijd (van maximaal 360 maanden). Ten tweede kan een klant in plaats hiervan kiezen om zijn resterende lening te splitsen. Hierdoor hoeft de maximaal zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd, maar kan dit ook apart binnen bijvoorbeeld vijf jaar worden afbetaald. De overheid biedt hiermee meer mogelijkheden tot maatwerk. Naar verwachting kunnen 60.000 hypotheekhouders hier gebruik van maken.
Bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden
Je kan de belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden. Dit versoepelde uitstelbeleid geldt in ieder geval tot 19 juni 2020. Rondom begin juni zal het kabinet deze maatregel evalueren en eventueel verlengen.
Voor welke belastingen?
Je kan bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), en assurantiebelasting. Dit zijn de belastingen die eventueel van toepassing zouden kunnen zijn op jouw praktijk c.q. privé.
Hoe vraag je voor 3 maanden uitstel aan?
Voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw) vraag je in 1 keer tegelijk uitstel van betaling aan. Je hoeft niet te wachten tot u voor alle 5 een aanslag hebt ontvangen, 1 aanslag is voldoende. Heb je niet voor alle 5 genoemde aanslagen uitstel nodig, dan kan je de overige aanslagen wel gewoon betalen.
Raadpleeg je boekhouder / fiscalist
De afgelopen weken hebben wij de nodige telefoontjes en e-mailtjes gekregen over fiscale onderwerpen en dan in detail. Je zal hopelijk begrijpen dat de NWP veel voor jullie wil betekenen maar dat sommige onderwerpen uit het veld van onze expertise liggen. Daarom vragen we je om over details van deze maatregelen – en hoe dit voor je uit kan pakken – contact op te nemen met je boekhouder of fiscalist.
Mocht je geen fiscalist hebben maar wél dringende vragen hebben, dan verwijzen we je door naar Van der Kolk, Belastingadviseurs. In principe is het gesprek gratis maar indien er meerwerk uitkomt dan gaat Van der Kolk voor je aan de slag tegen een sterk gereduceerd tarief. Hun telefoonnummer is 0164-661313.
|