Nederlandse Werkgroep van Praktizijns in de Natuurlijke Geneeskunst

acupunctuur

Natuurgeneeskunde Fytotherapie Homeopathie Magnetiseren Acupunctuur Shiatsu

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een van de bekendste en oudste behandelmethoden uit de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De TCG gaat er vanuit dat energieën in ons lichaam bij een natuurlijke, gezonde situatie in balans zijn en zorgen voor een goed functioneren van ons lichaam. Als deze balans verstoord raakt, zal dat klachten opleveren in de organen waar de verstoorde energie mee verbonden is. Door fijne naalden te plaatsen op bepaalde punten in de verstoorde energiebaan, kan de acupuncturist energie inbrengen of afvoeren.

Toepassingen van acupunctuur
Vrijwel elke ziekte kan met acupunctuur behandeld worden, zolang er nog voldoende energie aanwezig is om de balans te herstellen.  Acupunctuur is geschikt voor jong en oud en kan goed naast andere (reguliere) behandelingen worden gegeven. Zo nodig wordt in overleg met u contact opgenomen met uw huisarts.

Wat kunt u verwachten?
Een acupunctuurbehandeling volgt op een vraaggesprek met de acupuncturist, waarin uw klachten in beeld worden gebracht. Omdat energiebanen gekoppeld zijn aan organen, kan vervolgens vastgesteld worden in welke meridiaan (energiebaan) de verstoring is opgetreden en of er sprake is van een tekort aan energie (yin) of juist teveel (yang). Door het evenwicht te herstellen zal volgens de filosofie ook het orgaan beter gaan functioneren of kan een ziekte worden voorkomen. In het laatste geval blijkt acupunctuur dan ook vaak doeltreffend preventief te werken.

Als aanvulling op acupunctuur kunnen behandelaars methoden hanteren als pols- en tongdiagnostiek, gelaatsdiagnostiek en diagnose op basis van andere uiterlijke kenmerken, waarbij de lichaamsdelen informatie geven over de toestand van het lichaam en de organen.

Wordt het vergoed?
Afhankelijk van uw zorgverzekering is gehele of gedeeltelijke vergoeding mogelijk. Raadpleeg hiervoor uw polis of klik hier voor een overzicht van de zorgverzekeraars.

Een acupuncturist bij u in de buurt
Alle NWP-leden met de licentie Acupunctuur hebben een goede, gedegen opleiding gehad in de acupunctuur.
Als u adressen wilt van acupuncturisten in uw omgeving, dan kunt u hier even kijken.